NU AM INTENTIA DE A PROVOCA VIETILE DUMNEAVOASTRA ! Un mesaj nonconformist pentru un mesaj șocant

Domnului GF,

Cu toate precautiile de rigoare si avand in atentie o persoana cu un simt moral aparte, va multumesc in primul rand pentru reactie. Evident, considerati textul intr-un mod prea personal. Articolul vizeaza, nu generalizeaza! Cu alte cuvinte, ia in discutie o moralitate veche devenita emitator de norme nescrise, dar practicate indelung de lumea in care traim. Discriminarea istorica al carei obiect a fost Femeia a condus la diformitatile mentalitatii sociale care o transforma in ceva ce ea nu este si nici nu ar trebui sa fie. Daca ne dorim o discutie deschisa despre Om, iar nu despre barbat si Femeie, in fata noastra se prefigureaza un drum lung de transformari interioare si generale. Desigur, oamenii au mentalitati diferite, iar vietile lor personale sunt teribil de neasemanatoare, chiar daca o anumita platitudine si plictiseala par sa se aseze pe fundalul general al acestora.
Am initiat o asemenea discutie nu pentru a arunca cu pietre, ci pentru a aduce impreuna o oarecare lumina asupra moravurilor contemporane. Nimeni nu poate nega disolutia valorilor care au fundamentat lumea in care traim. Nu putem nega pierderea importantei ideii iubirii sau familiei sau prieteniei. Parca sub copitele unei turme de tauri furiosi, toate aceste valori care au sedimentat viata sociala de pana acum, se topesc cu incetul, lasand loc unui vid valoric si unei omeniri parca din ce in ce mai insingurata in fata calculatoarelor si telefoanelor mobile, care tin locul prietenilor de altadata.
Cu ani in urma, un ganditor profund asupra datelor subtile ale lumii contemporane, Alvin Toffler, publica o carte care a marcat inceputul unei serii de tot atatea analize asupra mentalitatii si psihologiei sociale contemporane: SOCUL VIITORULUI. El a lansat ideea „atomizarii” indivizilor si relatiilor interumane, ceea ce a condus, iata, dupa aproape cincizeci de ani de la lansarea cartii, la o materializare si generalizare la nivel aproape global a acestor concepte. Traim intr-o lume in care este foarte usor sa rupi orice relatie, dar si foarte dificil sa pastrezi, sa cultivi, sa edifici o relatie personala. Superficialitatea devine o caracteristica a lumii noastre, atragand instabilitatea si starea de conflict, inerenta unui asemenea context.
Inca odata, nu am intetia de a provoca vietile dumneavoastra, ci astept doar o atitudine critica, in sens kantian, constructiv, in legatura cu acest aspect al vietilor noastre de oameni traitori intr-o lume instabila, conflictuala, sinucigasa. Si, desigur, ar exista o intentie ascunsa privirii imediate: o resuscitare a unei moralitati profunde, pornind de la discriminare faptelor, a imbratisarii lor ca fiind ale noastre, ale oamenilor, si depasirii acestei neputinte iluzorii! Aceasta, pentru ca am incredere in minunata natura umana, care greseste doar pentru ca nu este corect informata sau indusa deliberat in eroare.

About the Author

3.933 thoughts on “NU AM INTENTIA DE A PROVOCA VIETILE DUMNEAVOASTRA ! Un mesaj nonconformist pentru un mesaj șocant